A nagyfogyasztók számbavétele I.

A legtöbb háztartásban léteznek elektromos nagyfogyasztók, olyan eszközök amelyek nagy teljesítményűek, jellemzően 1000 Wattnál nagyobb teljesítményűek. Ha itt tudunk valamit spórolni, akkor hamar látványos eredményt érhetünk el.

Melyek ezek a háztartási nagyfogyasztók?
* Elektromos fűtőtestek, radiátorok, hősugárzók
* Villanybojler
* Elektromos tűzhely és sütő

Elsősorban azokat érdemes közelebbről megvizsgálni, amiket rendszeresen használunk, például egy nagy teljesítményű porszívó is bőven fogyaszthat 1000 Watt felett, de ha két hetente 20 percet használjuk, akkor az összesített fogyasztása így sem lesz számottevő, ellenben mondjuk az elektromos tűzhellyel, amit minden nap használunk.

Kezdjük sorban a fenti példákon végig menve!

Elektromos fűtőtestek, radiátorok. 
A legegyszerűbb válasz, hogy fűtsünk kevesebbet! 🙂 Sajnos ez egyben a legjobb válasz is, mivel minden egyes plusz Celsius fok, amivel melegebb van a lakásunkban, körülbelül 5%-kal több energia fogyasztást eredményez. 2-3 fok eltérésen múlhat, hogy a számlát látva mi lesz az első gondolatunk…
Pro tipp! Amennyiben viszonylag egyszerű eszközeink vannak, amiknek csak saját belső hőérzékelőik, termosztátjaik vannak, akkor az eredményezhet nagyon gazdaságtalan működést is, mivel a lakás hőmérséklete sok tényezőtől függ, például a külső hőmérséklet, szél erőssége vagy akár az is, hogy mennyire vannak áthűlve a falak, milyen régen fűtöttünk be. Ilyen eseteket egy csak belső termosztáttal rendelkező eszköz nem tud jól kezelni, könnyen lehet, hogy túl vagy alul fűti majd a szobát.
A megoldás egy külső termosztát felszerelése lehet, ami a szoba egy a fűtő eszköztől távoli pontján méri a hőmérsékletet és ennek megfelelően kapcsolja az a 230V-os aljzatot (konnektort) ahova a „buta” fűtőeszköz be van dugva. (Az eszközön magán pedig bátran csavarjuk fel a termosztátot a maximumra, mivel úgyis a külső termosztát fog „dönteni”). Ez lehet egy sima mechanikus termosztát, elektromos termosztát vagy akár un okos termosztát is, amit időzíthetünk vagy akár távolról Interneten keresztül is ki-be kapcsolhatunk. Ilyen munkát csak akkor végezzünk, ha járatosak vagyunk a villanyszerelésben, egyéb esetben feltétlenül szakemberre bízzuk!

Elektromos olajradiátorhoz utólagosan felszerelt külső termosztát látható ebben a videóban.