Hogyan spóroltam havi szinten 130 kWh elektromos áramot?

Az elektromos áram ára az előző évtizedekben viszonylag olcsónak számított, azonban fel kell készülnünk egy egészen más jövőre, amikor is a gáz és a kőolaj árával együtt a villamos energia is egyre drágábbá válik, a rezsi költség pedig egyre nagyobb és nagyobb szelet lesz a családi költségvetés tortájában.

A költségek csökkentésének első lépése valamilyen módon a fogyasztás mérséklése kell legyen, még akkor is ha esetleg a későbbiekben például valamilyen napelemes rendszer kialakítását tervezzük, mert a napelem sem mindenható eszköz, gondoljunk csak a  téli időszakra, felhős napokra vagy az éjszakákra. A fogyasztásunk optimalizálásába fektetett munkát egyszerűen nem tudjuk megúszni.

A következő kis minisorozatban tippeket szeretnék adni, amikkel ez a munka elvégezhető, hogyan is érdemes elindulni, a saját példám alapján. Az korábbi havi 395 kWh -ról sikerült levinnem a fogyasztás 264 kWh -ra, ami 131 kWh megtakarítás. Forintban havonta talán nem tűnik jelentős kiadásnak, de éves szinten már szabad szemmel is jól látható összeg lesz belőle és dráguló árak mellett egyre inkább láthatóvá válik majd, no meg az is lehet, hogy ennek köszönhetően tudunk bent maradi az ún. átlagfogyasztás sávjában.

Induljunk egy együtt ezen az izgalmas kiránduláson!